Lassan jön 2004, és miután a motorom "már" két éves volt eladtam, na nem azért, mert valami baja volt! Kb. 30.000 km intenzív használat után, még mindíg minden gyári volt a motorban (a kuplung is!!!), és minden tökéletessen működött!!!! Az eladásra azért került sor, mert a SUZUKI-tól megkaptam a 2004-es évre az új ezres gixert, de ez nem minden, a jövő évben a bemutatóimon a SUZUKI új LTZ 400-as quad- t is láthatjátok érdekessebbnél érdekessebb helyzetekben!


Az első km-eket már megtettem az új motorral, igaz még teljessen eredeti formában, de így is lenyűgözött. A motor annyira kezes és nyomatékos, hogy kb. ugyanúgy lehet az első kereket a levegőbe emelni széria áttétellel, mint a régit rövidebbel. Arról nem is beszélve, hogy az új radiális fék olyan jól adagolható, hogy 5 C fokos hidegben is minden különössebb gond nélkül gorultam 70-80 métert az első kerékre szerelt Avon Azaro SP AV 49-es gumin, ha kell akkor úgy megfogja a tárcsákat, mintha a kínai nagyfalnak mennél oldalról. Továbbra is arra törekszem, hogy a használhatóság mellett, olyan designt kapjon a gép, hogy egy motor show-n is bár mikor megállja a helyét, a terv már a fejemben van!

 

***

SUZUKI GSX-R 1000 STREETFIGHTER

Amikor tavaly olvastam az első teszteket a SUZUKI új modelljéről, csak álmodoztam, hogy egyszer nekem is lesz egy ilyen motorom. Amikor aztán élőben láttam Kevin Carmichael-t a streetfighter műfaj európa és világbajnokát a két új 1000-essel bemutatózni, már tudtam nekem is kell egy ilyen motor. A sokk, amit a bemutató okozott ráébresztett arra, hogy el kell felejteni azokat a gyenge, és köbcenti hiányos motorokat, amik ugyan könnyebben kezelhetőek, de egy Streetfighter-nek szerintem hasonlóan kell reagálni a csuklóm minden mozdulatára, mint ahogyan azt a GSX-R 1000 teszi. Új mottóm született: NAGY KÖBCENTI, NAGY HANG, NAGY SHOW!!!
A hosszú, és kitartó munkának meglett az eredménye. Novemberben hívtam Bajók Gábort a MAGYAR SUZUKI RT.-nél, aki közölte velem a jó hírt, hogy a 2002-es évre kapok tőlük egy GSX-R 1000-t a bemutatóimra. Mondanom sem kell, hogy hetekig nem lehetett lelőni a boldogságtól. Mint késöbb kiderült, nem is akármilyet. Azt a motort, amivel a magyar csapat remekelt a Bruno-i hosszú távú megbízhatósági Gyorsasági Európa Bajnokságon. Ez a gép nullszériás, amerikai változat, ami annyit jelent, hogy a gyárban válogatott alkatrészekből készült, ezért szériában erősebb a többinél. (170 lóerő, 170 kg. Tehát az indexe 1/1!!!)
Decemberben hozzáfogtam az átalakításhoz, először a felesleges cuccokat dobáltam le, majd elkezdtem összeszedni azokat az alkatrészeket, amik műszakilag, és minőségileg hasonlóak a

gyárilag is magas színvonalú motorhoz.
Az alkatrészek listája a következő lett: - LSL felső villahíd
- TOMMASELLI cross kormány
- ACERBIS enduro fejidom
- GOODRIDGE fék-, olaj-, és vízcsövek
- RK lánc (a legbrutálabb 530-as)
- MARTIN ovál titán kipufogó
- K+N levegőszűrő

A motor pont időben, március elején a Nemzetközi Motorkiállítás kapunyitása előtt pár órával lett kész. Rögtön az első motorozás alkalmával kiderült, hogy rövid áttételre nem lesz szükség, viszont kormány lengécsillapítóra annál inkább, ezért visszaszereltem a gyárit. A gép annyira agresszív, hogy harmadikban is gázra emeli az elejét, de ötödikben is hátra csúszok a hátsó ülésig, ha lestiftelem, emiatt nem egyszerű a holtponton túli lassú egykerekezés. Nagyon élvezem azt, amikor kanyarból kijövet húzza a fekete csíkot az aszfaltra. Ez annak is köszönhető, hogy amíg előre a legpuhább AVON AZARO AV39-es gumit raktuk, addig hátra a túra-sport AV45 került. Mindez azért, mert engem jobban érdekel a Streetfighter-ezés, mint a pályamotorozás, és ahhoz ez az ideális gumi összeállítás.

Miért is meséltünk el ennyi mindent a motorról?

A válasz egyszerű, mert Szabbal a nyergében ez az egyetlen magyar GUINESS rekorder motor.

 

 

info@szabb.hu